Metakognitiv terapi for angst

Slip dine bekymringer og sig farvel til angst!

Metakognitiv terapi har vist sig effektiv for mange. Det er en tilgang, der søger at helbrede angst ved at skrue ned for bekymringerne.

Er du træt af at lade angst styre dit liv? Metakognitiv terapi hjælper til at forstå og håndtere angst på en ny måde. Du kan lære, hvordan dine tanker om angst kan forværre dine symptomer og fastholde din frygt. Og du kan lære hvordan du kan slippe angst og leve en mere fredeligt hverdag.

Bevidsthed om tanker

Du lærer at blive opmærksom på dine automatiske tanker om angst. Hvis nu du ofte tænker, "Hvad hvis jeg fejler?", så lærer du at genkende tanken.

Eksempel: Når du føler dig nervøs før en præsentation, kan du stoppe op og spørge dig selv, "Hvilke tanker går gennem mit sind lige nu? Er de hjælpsomme eller skadelige?"

Afbryd bekymringscyklen

Jeg hjælper dig med at bryde den onde cirkel af bekymringer og overanalyse. Du lærer at stoppe med at bekymre dig om at bekymre dig og i stedet fokusere på nuet.

Eksempel: I stedet for at bruge timer på at tænke på, hvad der kan gå galt i fremtiden, kan du beslutte dig for at fokusere på det, du kan kontrollere i øjeblikket.

Øvelser i tankekontrol

Jeg guider dig gennem øvelser, der hjælper dig med at ændre de destruktive tanker, der opretholder angst. Du lærer at tænke mere realistisk og balanceret.

Eksempel: Hvis du har en tendens til at forstørre farerne ved sociale situationer, kan jeg hjælpe dig med at se dem mere objektivt og reducere din angst.

Selvregulering

Du opnår værdifulde færdigheder i at håndtere symptomer på angst, når de opstår. Det giver dig mulighed for at reagere mere hensigtsmæssigt og reducere angstens intensitet.

Eksempel: Hvis du mærker hjertebanken og svedige hænder i en angstfyldt situation, kan du bruge vejrtrækningsøvelser til at berolige din krop og sind.

Andre traditioner

Metakognitiv terapi bekræfter på flere måder andre traditioner. I østen har man arbejdet med f.eks. bevidsthed om tanker og “detached mindfulness” i flere tusinde år.

Også i østen har målet været at leve nu og slippe tankens tyranni. Også i østen har man vidst at vi alle har redskaber i os til at leve uden angst.

MBSR Mindfulness-Baseret Stress-Reduktion trækker på mange teknikker fra Yoga og meditation, og noget ligner teknikker i metakognitiv terapi.

Opmærksomhed

Det er uden et øjebliks tvivl sundt ikke at bekymre sig for meget. Men det er ikke et universalredskab der kan bruges til alt.

Hvis din partner forlader dig, så er det en god ide at reflektere over hvorfor det sker. Hvis du ikke kan se meningen med livet, så kan dine tanker være med til at finde eller skabe mening. Hvis du er forstyrret af traumatiske oplevelser, så skal de have opmærksomhed.

Vi er forskellige

Metakognitiv terapi bidrager med ny forskning. Den bekræfter at det er helende at distancere sig fra bekymringer. Den baner vejen for nye metoder og for at flere kan blive helbredt.

Det er stadig vigtigt at huske på at mennesker og problemer er forskellige. Tal derfor med en professionel om hvad der er den rigtige behandling for dig.

På dansk kan du læse om metakognitiv terapi hos f.eks.:

Pia Callesen: Grib livet og slip angsten - Overvind ængstelige tanker og bekymringer med metakognitiv terapi. Politikens Forlag.

 
AngstClaus MunchAngst, Bekymring