Dialog, mindfulness, kreativitet

Gå flere veje og få mere liv!

Dialog, mindfulness og kreativitet er hver for sig gode værktøjer. Sammen udgør de en unik og effektiv metode til selvudvikling. Oplev dig selv på nye måder, og lad forandringen ske.

Hvilke tanker gør du om dit liv? Hvilke farver og former udtrykker dette nu? Hvad oplever du når ordene forsvinder? Spørgsmålene nærmer sig det samme ad forskellige veje. I mit eget liv har jeg selv haft glæde af at arbejde med dialog, mindfulness og kreativitet. Idag integrerer jeg mine erfaringer som underviser på universitetet og coach og psykoterapeut i min egen praksis. Min erfaring er at der sker noget når vi gør noget forskelligt.

Jes Bertelsen har arbejdet med at lære børn og voksne om empati og hjertets visdom. Han siger at det er svært at få en fornemmelse for helheden hvis man bevæger sig ad en eller to veje. Det fungerer meget bedre hvis man bevæger sig ad tre, fire eller fem veje. Vi kan alle lære enkle redskaber som empati, åndedræt, bevidsthed, krop og kreativitet, og vi kan lære at bruge dem samtidigt. Et barn på syv år kan lære det. Fordybelsen indadtil forstærker læring, kommunikation og nærvær udadtil. Så hvorfor er det så virkningsfuldt? Jeg har nogle bud.

Et barn på syv år kan lære det.

En enkelt metode kan ikke alt. Det er banalt og basalt. Hvis du kun taler, kan du undgå erfaringer med følelser og sanser. Hvis du kun er kreativ, kan din oplevelse blive ureflekteret. Hvis du kun mediterer, kan du gå ud af kontakt med det der er svært. Du kan være i verden på en ny måde når du møder dine udfordringer med hele dig. Metoderne understøtter ikke kun hinanden, de forstærker også processen når de bliver brugt sammen. Den erfaring du får fra en integreret værenstilstand, er noget helt andet end det du f.eks. har læst i en bog.

Tal et andet sprog

Har du prøvet at blive helt rundtosset af at tænke over et problem? Så har det måske hjulpet dig at holde en pause. Eller måske skulle du bare have noget frisk luft eller træne kroppen. I psykologien ved man at det er usundt at ruminere eller gruble. Det bruger jeg i terapi og coaching. Når en måde at opleve på er opbrugt, så nytter det ikke at blive ved. Vi kan i stedet holde en pause og så gøre noget helt andet.

Vi kan få nye indsigter når vi taler et andet sprog end vi er vant til. Der er ikke meget nyt at hente fra tankerne hvis vi allerede har brugt lang tid på at tænke over et problem. Når vi bruger flere intelligenser, får vi friske måder at opleve på. F.eks. fortalte min lærer på det tidspunkt om en komponist der havde mistet inspirationen. Efter en periode med QiGong kom lysten til at komponere stille og roligt tilbage.

Opdag dine skjulte ressourcer

Nogle er gode til at danse, nogle til at tænke, nogle til at meditere. Vi har alle særlige anlæg, og jo mere vi bruger det særlige i os, desto bedre bliver vi til det. Men vi kan glemme at der er andre måder at udtrykke sig på. Vi kan identificere os med det der kun er en side af os. Det kan være angstprovokerende at gøre noget uvant. Så hvem er du når du begynder at løsne op for dit blik på dig selv? Hvilke sider af dig har du gemt eller glemt? Hvad trænger til at blive støvet af? Du kan opdage dine skjulte ressourcer når du går flere veje.

Hvad undgår du og hvorfor?

Flere af os har lært at undgå det vi ikke er gode til. Hvad undgår du og hvorfor? Måske fortæller du en gammel historie om at du er dårlig til at bruge enten hovedet eller kroppen. Der kan kan være god grund til at undersøge om fortællingen stadig holder. Du kan begynde at nuancere dit blik på det du ser som enten godt eller dårligt. Hvad er f.eks. styrken og svagheden ved at være passiv, handlende, forsigtig, udadvendt, tænksom, indadvendt, emotionel, følsom, hård eller blød? Når du går flere veje, har du flere muligheder for at opdage dine nuancer.

Ingen One-Size-Fits-All

Du kan dyrke avanceret yoga og være usmidig i verden. Du kan være god til at udtrykke dig og dårlig til at kommunikere. Du kan kende dit fag uden at kende dig selv. Jeg har ikke behov for at vi kaster os ud i vilde selvudviklingsprojekter. Men hvis vi gerne vil bevæge os, kan det betale sig at gå forskellige veje. Når vi siger goddag til vores nuancer, åbner vi for nye perspektiver. Når vi bruger mere af os, lægger vi grunden til forandring. Det oplever jeg med mennesker omkring mig og i min praksis som psykoterapeut og coach.

Du er unik, og du skal gøre det der er rigtigt for dig. Personlig udvikling er ingen One-Size-Fits-All. Vi er forskellige, og der er mange veje til at lære sig selv at kende. Du ved nok allerede at noget ligger bedre til dig end andet. Noget udvikler dig, andet er spild af tid. Du finder ud af hvad der er rigtigt for dig ved at prøve dig frem. Er livet ikke et eksperiment uden manual? Meget går godt, og alt er en erfaring. Gå efter mennesker du føler tillid til. Brug metoderne kritisk. Lyt til dig selv. Gør noget du ikke er vant til. Gå forskellige veje.

 
 

Dialog

Samtalen mellem mennesker. F.eks. i mødet med en partner, dine kolleger, din familie, en professionel eller med dig selv.

 

Mindfulness

At være med det der er, uden at vurdere eller prøve at forandre. F.eks. afspænding, åndedræt, meditation, yoga.

 

Kreativitet

At skabe, udtrykke og opleve. F.eks. fortælling, litteratur, poesi, tegning, maleri, fotografi, musik, bevægelse, dans.

Claus Munch