Selvværd og gestaltterapi

10 fordele ved gestaltterapi for øget selvværd

Fra selvkritik til selvomsorg: giv slip på det der blokerer for dit selvværd

Dit selvværd kan overskygges af blokeringer og selvkritik. Gestaltterapi pudser brillerne så du kan se dit eget værd. Her er ti steder, hvor gestaltterapi hjælper dig til stærkere selvværd.

  1. Bevidsthed

  2. Baggrund

  3. Tanker

  4. Følelser

  5. Krop

  6. Traumer

  7. Udtryk

  8. Ansvar

  9. Væren

  10. Helhed

1. Bevidsthed

Gestaltterapi gør dig bevidst om dig selv. Du ser dine tanker og handlinger. Du får en erkendelse af sorg, depression, tristhed. Det er første skridt til at slippe det der forhindrer dig i at opleve dit eget værd.

  • Eksempel: Du bemærker, at du altid forsømmer dine egne behov for at tilfredsstille andres ønsker. Det giver dig en erkendelse af, at du skal tage bedre vare på dig selv for at opleve dit eget værd.

2. Baggrund

Du begynder at se hvordan dit liv hænger sammen med tidligere erfaringer. Du bliver bevidst om gammel smerte i dig. Når du oplever din smerte, giver du slip på blokeringer. Du skaber plads til at opleve dit eget værd.

  • Eksempel: Du indser, at din frygt for at fejle i en ny opgave stammer fra tidligere oplevelser med at blive vurderet. Du kan nu begynde at arbejde med den frygt og lade den løsne sit greb om dit selvværd.

3. Tanker

Gestaltterapi lærer dig at reflektere over dig selv. Men tanker kan også holde dig fast i selvdestruktive mønstre. Terapien hjælper dig til at bruge dine tanker på en måde der understøtter dit selvværd.

  • Eksempel: Du fanger dig selv i ofte at gentage tanken "jeg er ikke god nok". Med gestaltterapi lærer du at udfordre den tanke og erstatte den med mere positive og styrkende tanker.

4. Følelser

Gestaltterapi lærer dig at opleve dine følelser. Du lærer at acceptere og anerkende alle dine følelser uden at dømme eller censurere. Når du ikke undertrykker dele af dig, giver du plads til hele dig. Du giver plads til at opleve dit eget værd.

  • Eksempel: Efter en terapisession erkender du, at du ofte undertrykker din vrede af frygt for konfrontation. Du begynder at tillade dig at føle vrede og giver plads til vrede uden at dømme dig selv.

5. Krop

Følelser der ikke er udtrykt, sidder i kroppen som spændinger eller blokeringer. De forhindrer dig i at opleve dit selvværd, fordi de tager din opmærksomhed. Uudtrykte følelser vil optræde som tristhed eller depression der overskygger din oplevelse af selvværd.

  • Eksempel: Gennem gestaltterapi opdager du, at spændinger i din nakke og skuldre relaterer sig til undertrykte følelser af frustration. Ved at arbejde med de spændinger frigiver du de følelser og giver plads til dit selvværd.

Når du giver slip på det der ikke er dig, så kan du opleve det der er dig. Du kan opleve dit eget værd.

6. Traumer

Gestaltterapien hjælper dig til at give slip. Og det er ikke noget du kan gøre alene. Du får hjælp til at slippe blokeringer og traumer fra undertrykte følelser. Når du slipper spændinger, giver du plads til at opleve dit selvværd.

  • Eksempel: Efter flere terapisessioner kan du begynde at acceptere minder om en smertefuld hændelse fra din fortid. Dette giver dig mulighed for at være mere til stede i nuet og opleve dit selvværd uden forstyrrelse.

7. Udtryk

Du lærer at udtrykke dig klart og balanceret. Du udtrykker når du er trist, frustreret, vred, glad eller begejstret. Når du udtrykker tanker, følelser og oplevelser, opbygger du ikke spændinger. Når der er frit flow i kroppen, kan du opleve dit selvværd uden forstyrrelse.

  • Eksempel: Før gestaltterapi kunne du finde det svært at udtrykke dine meninger på arbejde af frygt for at blive dømt. Efter terapien lærer du at udtrykke dig selv mere åbent og ærligt uden at bekymre dig om dom fra andre.

8. Ansvar

Gestaltterapi opmuntrer dig til at tage ansvar for din egen udvikling og vækst. I stedet for at bebrejde omstændighederne for hvordan du har det, begynder du at se dig selv som aktiv skaber af dit eget liv. Du har selv indflydelse på om du vil opleve selvværd.

  • Eksempel: Før gav du ofte din kæreste skylden for din utilfredshed. Nu erkender du, at du selv kan påvirke din relation, og at du kan tage aktivt ansvar for din trivsel i forholdet.

9. Væren

Dit selvværd handler om hvem du er, eller måske simpelt hen at du er. Du er værdifuld fordi du er det unikke menneske du er. Gestaltterapien hjælper dig med at anerkende det der gør dig til dig. Du lærer at værdsætte dig selv som du er. Du oplever dit eget værd.

  • Eksempel: Fær sammenlignede du ofte dig selv med andre og følte dig mindre værdig. Nu begynder du at fokusere på dine egne unikke kvaliteter og værdsætte dig selv for den person, du er.

10. Helhed

Gestaltterapi hjælper dig med at integrere forskellige dele af dig i en helhed. Du begynder at leve med alle dele af dig uden at undertrykke noget. Du lever med hele dig og kan opleve hele dit værd. Det er din naturlige tilstand.

  • Eksempel: Før følte du dig splittet mellem dine professionelle og personlige identiteter. Efter terapien lærer du at omfavne begge sider af dig selv og føler dig mere sammenhængende og autentisk.

Gestaltterapi hjælper dig til at give slip. Når du giver slip på spændinger, så skaber du plads til at opleve dit eget værd. Det er din naturlige tilstand. Din oplevelse af selvværd vil vokse for hver dag du lever med mere af dig, og for hvert skridt du tager mod en direkte kontakt til dig selv.