5 skridt til at tackle stress

Hvordan kommer du af med stress?

Stress er en uvelkommen gæst. Den kan komme ind i dit liv uden invitation. Men du kan komme af med stress. Giv den et venligt skub ud af døren! Her er fem måder at slippe stress på:

  1. Coping-strategier

  2. Håndter stress

  3. Indret hverdagen

  4. Styrk modstandkraft

  5. Undgå belastning

1. Coping-strategier

- at tackle problemerne direkte

"Coping" er dit sværd mod stress. Det handler om at møde problemerne og se dem øjnene. Når noget stresser dig, så forsøg at bryde det ned i mindre bidder. Tænk på, hvordan du kan løse hver del. På den måde føles det mindre uoverskueligt, og du kan tage små skridt mod en løsning.

  • Sammen med mig lærer du at overskue dit liv og nedbryde problemerne.

2. Håndtering af stress i dagligdagen

- små redskaber, store resultater

Du kan få en værktøjskasse fuld af enkle redskaber til at bekæmpe stress. Dem kan du bruge i din hverdag. Når du føler stress komme snigende, prøv at stoppe op. Tag nogle dybe vejrtrækninger, tænk positive tanker eller gå en kort tur. Redskaberne kan kan ændre din tilstand og gøre stress mindre skræmmende.

  • Sammen med mig lærer du konkrete værktøjer du kan bruge her og nu.

3. Indret dig og påvirk dine omgivelser

- skab dit eget frirum

Dine omgivelser kan enten være venner eller fjender i kampen mod stress. Tænk over, hvordan du kan gøre dit hjem eller dit arbejdsområde mere behageligt. Indret dig på en måde, der gør dig glad, eller organisér dit rum, så det føles overskueligt. Et frirum eller et roligt hjørne kan give dig en tryg base, når stressen truer med at tage over.

  • Sammen med mig lærer du at indrette dig så du kan leve i hverdagen.

4. Styrk din modstandskraft over for stress

- bliv stærkere mentalt

Forestil dig modstandskraft som en skjold, der beskytter dig mod stress. For at styrke det skjold, skal du passe på din krop og dit sind. Få nok søvn, spis sundt og dyrk motion. Brug tid med venner og familie og tal om dine følelser. Modstandskraften vokser, når du plejer både krop og sind.

  • Sammen med mig lærer du at styrke din egen modstandskraft.

5. Undgå at belastende situationer medfører stress

- vær din egen advokat

Nogle gange kan du være din egen advokat. Hvis nogle situationer ofte får dig til at føle dig stresset, så find måder at undgå eller håndtere dem på. Måske kan du sige nej til nogle opgaver, hvis din tallerken allerede er fuld. Eller måske kan du bede om hjælp, når du har brug for det. At sætte grænser kan forhindre stress i at snige sig ind på dig.

  • Sammen med mig lærer du at møde belastninger i hverdagen.

Husk, at du ikke er alene i kampen mod stress. Disse strategier kan hjælpe dig med at tackle stress i hverdagen. Giv dem en chance, og find ud af, hvilke der virker bedst for dig. Hvis stressen bliver overvældende, er det altid en god ide at tale med en ven, familie eller en professionel for at få støtte.

Stress er et kompliceret emne, der skal tages alvorligt. De fem punkter er kun en kort introduktion. I mit arbejde med stress er jeg især inspireret af Bo Netterstrøm, han er en førende stressforsker i Danmark. Læs f.eks. mere her:

  • Bo Netterstrøm: Stress og arbejde. Nyeste viden om årsager, konsekvenser, forebyggelse og behandling. Hans Reitzels Forlag. 2014.

 
StressClaus MunchStress