Hvad er depression?

5 forklaringer på depression

Forstå depression på 5 psykologiske måder.

Depression er en svær følelsesmæssig udfordring for mange mennesker. Psykologien giver forskellige måder at se på det. Den hjælper os med at forstå, hvordan depression kan opstå og påvirke vores liv.

  • Psykodynamisk

  • Kognitivt

  • Behavioristisk

  • Humanistisk

  • Socio-kulturelt

Psykodynamisk

Det psykodynamiske perspektiv forklarer depression med ubevidste konflikter og undertrykte følelser. Teorier som Sigmund Freuds psykoanalyse foreslår, at depression kan være en forsvarsmekanisme, hvor en person omgiver sig med tristhed som et middel til at undgå at konfrontere dybere, smertefulde konflikter.

Forestil en person, der ofte bliver frustreret over en kollegas handlinger på arbejdet. I stedet for at konfrontere kollegaen eller udtrykke frustrationen, begynder personen at føle sig nedtrykt og trist uden at forstå hvorfor. Tristheden kan skyldes ubevidste konflikter og undertrykte følelser.

Kognitivt

Kognitiv psykologi fokuserer på individets tankeprocesser. En teori som Aaron Beck's kognitive triade hævder, at depression er resultatet af negative tanker om sig selv, verden og fremtiden. De negative tanker kan føre til følelser af tristhed og hjælpe med at fastholde depression.

Forestil dig, at du har en tendens til at tænke på dig selv som "værdiløs" eller "fiasko", især når tingene ikke går som planlagt. De negative tanker kan føre til perioder med dyb tristhed og selvbebrejdelse. I det kognitive perspektiv er de negative tanker om dig selv centrale i at fastholde din depression.

Behavioristisk

For behaviorister er depression et resultat af miljø og indlæring. Ifølge den teori kan gentagne negative begivenheder eller mangel på belønning føre til en tilstand af depression. For eksempel, hvis en person gentagne gange oplever afvisning.

Forestil dig, at du flere gange har forsøgt at finde et job, men modtager afslag efter afslag. Hver gang du søger arbejde, føler du dig mere og mere nedslået og håbløs. Ifølge behaviorismen kan de negative oplevelser skabe depressionen ved at knytte jobansøgninger til skuffelse og afvisning.

Humanistisk

Humanister som Maslow og Rogers fokuserer på menneskets behov for selvaktualisering og selvrealisering. Hvis du føler dig blokeret i at opnå personlige mål eller føler dig afsondret fra dit sande selv, kan det føre til depression. Teorierne fremhæver også vigtigheden af ​​selvaccept og selvforståelse som nøgler til at overvinde depression.

Forestil dig at du altid har drømt om at rejse og udforske verden, men er fanget i et kedeligt kontorjob, der ikke opfylder dine dybeste ønsker. Så kan du gradvist føle en dyb tristhed og følelsen af at leve et meningsløst liv. I det humanistiske blik kan den manglende mulighed for selvrealisering føre til depression.

Socio-kulturelt

I det socio-kulturelle perspektiv er depression som et resultat af sociale og kulturelle faktorer. For eksempel kan menneskers støttenetværk, kulturelle normer eller socioøkonomiske status påvirke deres risiko for depression. Fokus er på eksterne påvirkninger såsom diskrimination eller isolation.

Forestil dig en person fra en mindre privilegeret baggrund, der står over for daglig økonomisk usikkerhed og diskrimination i samfundet. De udfordringer kan føre til en følelse af hjælpeløshed og isolation, og det kan ifølge det socio-kulturelle perspektiv føre til depression som en reaktion på de sociale og kulturelle påvirkninger.

At forstå depression er vigtigt for at hjælpe dig der kæmper med det, og mennesker omkring dig. Forskellige måder at forstå depression på viser, hvordan ubevidste tanker, stress, og vores omgivelser kan bidrage til depression.

Teorierne har ikke et entydigt svar, men de hjælper os til at se problemet fra forskellige sider. Målet er at lette byrden for dig, der har depression, og finde bedre måder at hjælpe dig på.