Hvad er angst?

Hvad er angst? Og hvordan kan du møde den?

Læs om fem forskellige perspektiver på angst og hvad du kan gøre.

Angst er en følelse, vi alle kender til. Det er den prikken i maven, når du skal præsentere foran en stor gruppe mennesker. Den er frygten for det ukendte, når du står over for en udfordrende opgave. Men hvad er angst? Og hvad kan du gøre ved angst i din dagligdag?

  • Gestaltterapi

  • Psykodynamisk

  • Eksistentielt

  • Kognitivt

  • Adfærdsorienteret

Gestaltterapeutisk

Gestaltterapi betoner helheden og integrationen af sind og krop. Det fokuserer på bevidsthed om nuet og hjælper mennesker med at forstå følelser og mønstre. Gestaltterapi undersøger, hvad du endnu ikke har accepteret som en del af dig, og hvordan det kan bidrage til angst.

Gestaltterapi kan fx hjælpe med at udforske, hvordan du oplever angst i øjeblikket, og hvordan du kan forstå og tage dine følelser til dig for at reducere angst.

Psykodynamisk

Psykoanalysen ser angst som et resultat af undertrykte ønsker og konflikter i det ubevidste sind. For eksempel kan frygten for højder måske relateres til tidlige traumatiske oplevelser. Det handler om at udforske og forstå de skjulte følelser.

Hvis du fx oplever pludselig angst, når du kører over en bro, er det måske fordi, der er tidligere traumatiske oplevelser eller undertrykte følelser der påvirker dig i dit liv.

Eksistentielt

Eksistentiel psykologi ser på angst som en naturlig del af den menneskelige eksistens. Især i mødet med livets grundlæggende spørgsmål om meningen med livet, døden og friheden til at vælge. Angst er ofte et resultat af at konfrontere de spørgsmål.

Hvis du oplever angst, så kan det være forbundet med store spørgsmål om dit liv. Eksistentiel psykologi kan hjælpe dig med at udforske og give mening til dine følelser.

Kognitivt

Kognitiv terapi ser på, hvordan vores tanker påvirker vores følelser. Med det syn på angst er det vores negative og skræmmende tanker der udløser angst. F.eks. hvis du tænker, "Jeg vil helt sikkert dumme mig til eksamen," så kan det udløse angst.

Når du fx føler angst i forbindelse med en opgave, kan du stoppe op og spørge dig selv, om dine tanker er realistiske, og om der er en mere positiv måde at tænke på situationen.

Adfærdsorienteret

Adfærdspsykologi mener, at angst er et resultat af indlærte reaktioner på bestemte situationer. F.eks. hvis du undgår at tale offentligt på grund af angst. Så kan det blive forstærket, fordi du undgår situationen for at føle dig bedre i øjeblikket.

Hvis du har præstationsangst, kan det hjælpe at gradvist udfordre dig selv ved at starte med små, ikke-truende situationer, som at tale foran en lille gruppe mennesker.

Angst er en almindelig følelse. Hvordan vi forstår den, afhænger af vores blik. Det vigtigste er at huske, at angst er naturlig, og der er måder at håndtere angst på. Uanset om det er ved at gøre dig selv bevidst, ved at ændre negative tanker eller ved at udfordre dig selv. Så kan du tage skridt til at møde angst og leve et godt liv.

 
AngstClaus MunchAngst