Angst og gestaltterapi

Find hjem til dig selv og overvind angsten

Gestaltterapi er en hovedvej ind i livet og ud af angsten. Her er 10 fordele.

  1. Fokus på nuet

  2. Selvbevidsthed

  3. Mindske angst

  4. Rumme oplevelsen

  5. Venlighed over for dig selv

  6. Håndtere angst

  7. Møde angst

  8. Bedre relationer

  9. Reduktion af stress

  10. Øget livskvalitet

1. Fokus på nuet

Når du har angst, kan du blive fanget i bekymringer om fremtiden eller fortiden og være ude af kontakt med tanker, følelser og krop. Jeg hjælper dig med at fokusere på nuet og være i kontakt med dig selv.

  • Hver morgen kan du bruge 5 minutter på at sidde stille og fokusere på din vejrtrækning. Du starter dagen med et roligt sind og gør dig opmærksom på de tanker, der passerer igennem dig.

2. Selvbevidsthed

Har du svært ved at forstå dine følelser og behov? Jeg hjælper dig med at blive mere bevidst om dig selv og dine reaktioner. Det gør at du kan ændre dig og vokse.

  • Når du føler angst, kan du observere de tanker, der kører rundt i dit hoved. Måske handler de om frygten for at fejle. Du kan begynde at erstatte de destruktive tanker med mere konstruktive.

3. Mindske angst

Du kan opleve fysiske symptomer som hjertebanken, sved og rysten. Jeg hjælpe dig med at reducere symptomerne på angst. Gestaltterapi resulterer i lavere angstniveauer og reducerede symptomer.

  • Under en præsentation på arbejde begynder dit hjerte at galopere. Du tager et øjeblik for at trække vejret dybt ind og ud. Du mærker gradvist dit hjerte falde til ro. Du genvinder kontrol over situationen.

4. Rumme oplevelsen

Måske have du en tendens til at undgå bestemte følelser, kropssanser og tanker. Jeg hjælper dig med at være med alle dine oplevelser og at acceptere og bruge mere af dig.

  • Når du oplever angst i en travl butik, kan du stoppe op og tager et par dybe vejrtrækninger. Accepter følelsen af ubehag i stedet for at prøve at undertrykke den. Situationen bliver lettere at være i.

5. Mere venlighed over for dig selv

Du kan måske være hård mod dig selv og have negative tanker om dig selv. Jeg hjælper dig til at være mere venlig over for dig selv og tænke mere konstruktivt om dig selv.

  • Efter en dag med angst, kan du skrive en liste over tre positive ting, du har opnået, og tre ting, du er taknemmelig for. Det hjælper med at ændre din indre dialog og finde ro i stedet for selvkritik.

6. Hjælp til at håndtere angst

Du kan have særlige kilder til angst, f.eks. sociale situationer eller højder. I terapien arbejder du med at møde og håndtere dem på en sikker måde med små skridt ad gangen.

  • Når du føler dig overvældet, så tag et øjeblik. Find en stille plads. Træk vejret dybt. Ret din opmærksomhed mod dine sanser. Mærk en genstand i din hånd. Det bringer dig tilbage til nuet.

7. Sikkert miljø til at prøve dig selv af

Du kan føle sig usikker i sociale situationer eller når du står over det der fremkalder angst. Jeg hjælper dig med øvelser til at overkomme og tackle din angst på en tryg måde.

  • Du kan udfordre dig selv ved at tale foran en lille gruppe mennesker. Brug vejrtrækningen forinden til at berolige dig. Din kropsreaktion bliver mindre intens, og du føler dig mere selvsikker.

8. Bedre relationer

Angst kan påvirke dine relationer negativt, da det kan føre til isolation og kommunikationsproblemer. Jeg hjælper dig med at forstå dine relationer bedre og at kommunikere mere klart og ærligt.

  • Under en diskussion med din partner føler du angst. I stedet for at reagere impulsivt, tager du et øjeblik, trækker vejret og udtrykker dig roligt og åbent. Det styrker kontakten og relationen.

9. Reduktion af stress

Angst kan føre til øget stress, da det kan være svært at håndtere de fysiske og mentale symptomer. Jeg hjælpe dig med at reducere stress ved at lære dig teknikker til at håndtere stressende situationer.

  • Når arbejdspresset stiger, tager du 5 minutter hver anden time til en kort afspænding. Det hjælper dig med at opretholde fokus og produktivitet uden at blive overvældet af stress.

10. Øget livskvalitet

Angst kan have en negativ indvirkning på en persons livskvalitet, da det kan begrænse dine daglige aktiviteter og relationer. Gestaltterapien hjælper dig til en øget følelse af velvære og livsglæde.

  • Efter noget tid begynder du at lægge mærke til, at du tager dig tid til at nyde små øjeblikke i din dagligdag, som du før overså. Du føler større tilfredshed og taknemmelighed for livet.

Angst kan være en svær lidelse, og der er ikke et “quick fix”. Til gengæld er der konkret strategier, metoder og redskaber der over tid kan hjælpe dig med at slippe angsten.

 
AngstClaus MunchAngst