Depression og gestaltterapi

10 fordele ved gestaltterapi for depression

Du heler dig for depression ved at give slip på traumer og ved at være tilstede i nuet.

  1. Bevidsthed om følelser

  2. Mønsteridentifikation

  3. Selvaccept

  4. Nærvær i nuet

  5. Fokus på Helhed

  6. Heling af traumer

  7. Ansvar for Handling

  8. Selvopdagelse

  9. Selvværd og selvtillid

  10. Personlig Vækst

1. Bevidsthed om følelser

Jeg hjælper dig med at anerkende og kommunikere dine følelser. Når du føler dig nedtrykt, kan du udtrykke dine følelser på en sund måde.

Når du deler din tristhed i stedet for at skjule den, kan andre støtte dig. Det lindrer presset fra svære følelser, og du åbner dig for hjælp og omsorg fra andre.

2. Mønsteridentifikation

Jeg arbejder med dig for at opdage gentagne tankemønstre. Hvis du ofte tænker, at du er værdiløs, kan jeg hjælpe dig med at udfordre det mønster.

Måske tænker du ofte negativt om dig selv efter fejl. Men f.eks. er det ikke en fiasko at komme for sent, det er bare en forsinkelse.

3. Selvaccept

Jeg hjælper dig til at acceptere dig selv. Jeg giver dig mulighed for at omfavne og anerkende alle dine følelser uden dom.

Det er naturligt at være trist i en svær situation. At være ked af det er en sund reaktion på tab eller forladthed.

4. Nærvær i nuet

Du lærer at fokusere på øjeblikket. Hvis du ofte er fanget i dystre tanker, kan du lære at sætte pris på glæden i nuet. Eller simpelt hen oplevelsen af at være til.

Mærk vinden i dit ansigt. Oplev duften af friskbrygget kaffe. Glæd dig over et smil i forbifarten. Slip dine bekymringer for et øjeblik. Det ændrer ikke din verden, men det ændrer måden du oplever den på.

5. Fokus på helhed

Du lærer at se ud over depressionen og betragte dit liv som en helhed. Du kan begynde at værdsætte de positive øjeblikke ved siden af de depressive perioder.

Det er muligt både at opleve glæde og depression. Du kan stadig værdsætte din yndlingsmusik eller din fritidsinteresse eller dine venner, selvom du føler dig nedtrykt.

6. Heling af traumer

Du får støtte til at bearbejde og frigøre traumer. Jeg guider dig til at se på det der er. Det er vejen til at slippe spændinger og blokeringer. Når du tillader dig at opleve din krop og dine følelser kan du give slip.

Du oplever måske angst og mareridt. F.eks. i forbindelse med et uheld eller hændelser i dit liv. Vi undersøger din oplevelse med små skridt ad gangen. Gradvist kan du give slip og opleve sikkerhed og tryghed.

7. Ansvar for handling

Terapien styrker dig i at tage ansvar for dine valg og dine handlinger. Du kan begynde at gøre noget for at ændre dit liv og dæmpe depressionen.

Du kan beslutte dig for at genoptage en aktivitet, du engang fandt glæde ved. F.eks. din kreative passion med at male eller din glæde ved at løbe i skoven.

8. Selvopdagelse

Jeg guider dig til at opdage dine skjulte styrker og ressourcer. Hvis du opdager, at du er god til at udtrykke dig gennem kunst, kan du bruge det til at tackle depression.

Måske genopdager du en interesse for at dyrke sport og kan hjælpe andre med det samme. Det kan du bruge som en ressource i din egen situation.

9. Selvværd og selvtillid

Du opbygger langsomt selvværd og selvtillid. Du lærer at du er noget værd uden at præstere. Du begynder at føle dig mere tryg sammen med andre.

Selvom det engang var skræmmende, kan du begynde at føle du dig mere selvsikker i sociale situationer og deltage i samtaler uden frygt for afvisning.

10. Personlig vækst

Du lærer at du kan bruge din erfaring med depression til personlig vækst. Når du begynder at bruge dine ressourcer, styrker det din egen tro på dig selv.

Du kan bruge din erfaring med depression til at hjælpe en ven, der bokser med sine egne udfordringer. Det kan styrke din oplevelse af formål og personlig vækst.

Gestaltterapi er en vej til at forstå og håndtere depression på en måde, der fremmer selvopdagelse og helbredelse. Gestaltterapi kan føre til dybdegående forandringer, der styrker dig i at håndtere og overvinde depressionen.